Hvis du vil styrke dit barns sprogudvikling, så læs med her:

Oplever du udfordringer i dit barns sprog udvikling, eller vil du være på forkant og give dit barn den bedste start? Ligemeget hvad, så burde du tjekke Ciha ud.

Denne anbefaling fik jeg selv, af min skønne pædagog veninde, som jeg har mødt gennem Instagram. Hun har speciale i sprogvejledning, og har delt tips og tricks ud, om hvordan jeg kan hjælpe min dreng i sin sprogudvikling. Kort sagt er min dreng, Jamie, bagud i udviklingen af sit sprog. I sprogtesten i vuggestuen, lige før han startede i børnehave som 3-årig, havde han en fin sprogforståelse, men svært ved at sætte ord på ting. Derfor svarer han ca. til én på halvandet år, hvad angår hans sprog. Vi har haft et kort forløb med en talepædagog. Hun kunne godt mærke, at han rykkede sig en lille smule, men slet ikke i den grad, som normalt forventet.

Vi har endda været forbi ørelægen. Han hører fint, men har væske på ét enkelt øre. Dog uden at det giver udsvingninger på trykket i øret. Dette forhindrer ham ikke i at udvikle sproget, men kan give små nuance forskelle, og en masse højt råberi… Jep!!! Mine ører er ved at falde af… Nu har han fået dræn i, og umiddelbart kan jeg heller ikke høre, at disse har gjort en forskel på hans tale.

Derfor er jeg åben for at teste alt, som kan hjælpe mit barn! Jeg er totalt hønemor… Han skal have det bedste og få alle de muligheder vi kan give ham. Så da Ciha, spurgte om jeg ville teste deres produkter, for at skrive en ærlig anmeldelse, var jeg all in. Min pædagog veninde anbefalede mig disse tre produkter:

Jeg valgte de to bøger: Den store snikke-snakke bog og Krible krable – rim for de små. Så dem vælger jeg at gå i dybden med. Lås op og lås! Låsebræt er et bræt spil, med nummererede døre. Bag hver dør, er der et sjovt billede i form af farver, dyr, tal osv…. Forresten, så er det spil lige nu på tilbud!!! Ved køb medfølger der samtidig en detaljeret sprog vejledning af Låsebrættet, som kan downloades. Det at låse og låse op, træner finmotorik, som min dreng er mester i. Han kan skrue de små skruer, med den mindste skrue trækker der findes, i sin fjernstyrede bil! Bare rolig, han må kun, når vi er tilstede og giver ham skruetrækkeren. Men derfor valgte jeg, at vores fokus ligger et helt andet sted. Hvis du derimod, også gerne vil øve finmotorik med dit barn, er dette en oplagt investering.

Den store snikke-snakke bog: og ja, udtale er vigtigt istedet for at prøve at se godt ud på et billede?

Men derfor valgte jeg Den store snikke-snakke bog istedet. Det er en bog målrettet til børn mellem 18 måneder til 4 år. Bogen indeholder forskellige hverdags temaer – alt fra morgenmad og dagligdags rutiner til en køretur i bil, havearbejde, eller hvordan man feks. hilser på forskellige folk. Alle temaer er fint illustreret med en lille tilhørende tekst om hvad Pelle og Ronja laver og oplever.

Se også: Video om Den store snikke-snakke bog, hvis du vil se, hvordan alle sider i bogen ser ud.

Det jeg er vild med er, at der på hver dobbelt side står samtale ideer! Dette er skønt!!! For ofte rækker min fantasi ikke til andet end at sige; “se den gule bus!” De skønne dialog forslag i bogen gør, at man nemt kan tage fat og få en længere samtale ud af en enkelt dobbelt side, eller starte en leg omkring selve emnet.

Det gør det meget nemmere at udvikle samtalen og sproget!
Jamies yndlings sider i Snikke-snakke bogen

Det emne i bogen, der fanger Jamie allermest er, det at køre i tog. Dette tema har fokus på størrelses forhold, da alt er tegnet i både stor og lille udgave. Det skal siges, at han i forvejen er vildt glad for at lege med sit legetøjs tog. Så det undrer mig slet ikke, at han ofte spørger; “Moaa, mig læs´ tog?” Allerede efter et par aften hygge læsninger, kan han sige legetøjs tog, og kobler det sammen med sit eget lego city tog. Han har bl.a. lært at sige lille mus, taske, og læs´ i bog og mange andre nye ord og sætninger. Nu ved han feks. at ballonen kan flyve op til himlen, hvad der gør, at han er dreng og at gulerødder hives op af jorden, før man spiser dem.

Gulerod hives op af jorden

Den anden bog jeg valgte er Krible krable rim for de små. Bogen henvender sig til børn i 2-5 års aldergruppen. Grunden til, at jeg valgte netop denne bog, er fordi Jamie elsker at finde og røre ved dyr ude i naturen. Om det er biller, mariehøns eller katte er underordnet. Jeg valgte, at fange ham der hvor han er. Og det giver pote! Det er ikke særlig lang tid siden, at han opgav sin strejke mod at læse bøger. I vuggestuen blev han tvunget til at være med til dialogisk læsning. Og lige efter de begyndte på dialogisk læsning, ville han ikke længere læse i bøger med os. Derfor er jeg så glad for at det vender nu! Han tvinges ikke til at læse hjemme ved os. Her får han tilbudt at læse. Hvis han ikke har lyst, springer vi over. Derfor ville jeg have, at han fik nogle bøger, som fanger ham i hans interessefelt, men samtidig udvikler ham til at udforske andre interesser. Og det er lige det, Krible krable rim for de små og Den store snikke-snakke bog gør!

Krible krable rim for de små er opbygget lignende Den store snikke-snakke bog – med illustrerede dobbeltsider med en tekst, og forslag til dialog. Det der adskiller dem er, at her beskrives dyr, såsom edderkopper, hvepse og lus, med en lille rim, istedet for at man hører om, hvad to børn oplever. Disse rim kan nok, med tiden, læres udenad. Og sikkert også nemmere end hvis man skal lære en historie udenad. Men det kan tiden kun vise.
Forslagene til dialog indeholder ud over forslag til samtale emner, også sjove rollespils lege. Ved firbenet som smider sin hale, mens søster prøve at fange det, foreslås der at hænge en sok ud fra buksen bagpå, som sønnike så skal fange …. Skisme sjovt og hygge!

Krible krable rim for de små: Vi kravler op og ned ad stigen, og leger at vi er en flue der lander i nettet

Allerede efter et par læsestunder med bogen, Krible krable rim for de små, har Jamie fundet sit favorit krible krable dyr. Edderkop!!! Nøøøj, hvor kan vi snakke om, hvordan edderkoppene f.eks. kravler op og ned, laver garn til klistret net, og fanger fluer. Det er så hyggeligt, at der bare kommer gang i snakken. Han liver helt op! Lidt ligesom, når vi synger Peter Edderkop sangen, som han elsker. Men her bruges der mere snak og flere fagter! Han har på kort tid lært at hvepse kan stikke, at firben kan smide deres hale og at tusind ben har mange fødder!

God nat læsning

Når man kigger nærmere på kvaliteten: Siderne i begge bøger er trykt på kraftigt, mat papir, som slet ikke har fået æselører af, at sønnike hiver og bukker i siderne for at bladre. Det føles som en god kvalitet. Og når nu de hver især kun koster 149,95 kr, er det et røverkøb! Generelt set, synes jeg, at priserne hos Ciha, er prisvenlige. Og så kører de også tilbud med prisgaranti!

Hjemmesiden er nem at finde rundt på. Alt er delt overskueligt op i produktkategorier;
For alle
For hørehæmmede børn
For udtale- og sprogudfordringer

Man kan nemt filtrere i alder, køn og hvilke ting man er ude efter – legetøj, børnebøger, mundmotorisk legetøj, noisemakers, fin- og grov motorisk legetøj. Man kan også finde legetøj der stimulerer sansemotorik, fordybelse, koncentration, opmærksomhed og rollelege som udviklingsmæssig fokus. Alderstrinet spænder over børn i vuggestue til børnehave, 1-5 års alderen, da det er her børn er aller mest modtagelig overfor læring. Stifteren bag Ciha, har selv stor erfaring indenfor feltet, idet hun er mor til en skøn hørehæmmet datter. Hun har gennem tiden fået en masse professionel hjælp, men har savnet nemt at kunne få adgang til legetøj, bøger og andre redskaber til at fremme ens barn sprogligt. Derfor har hun stiftet denne skønne webshop, som i mine øjne henvender sig til alle småbørns forældre. Og der er så mange skønne produkter i lækre kvaliteter samlet ét sted! Og med en skøn prisgaranti, er der også gode besparelser at hente. Hvad mere kan man ønske sig?

Én ting du helt sikkert skal tjekke ud, er Cihas Blog. Her er der skøn inspiration at hente, til at udvikle ens barn hvor det er. Der er gode øvelser som vises på video, og der deles ud af tips, tricks og baggrunds viden. Vidste du, at:

80 procent af sprogstimuleringen sker hverken i vuggestue eller børnehaven, men derhjemme, når du leger, læser historier, taler til og med dit barn og gentager, hvad det siger.

– Ciha –

Hør mere om sprogudvikling, og få inspiration til gode øvelser på Ciha Blog

Tak fordi du læste med❤️

Kys & Kram
X
Dorothea

Hordan kan edderkoppen spinde sit net?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.