Hvordan kan jeg styrke mit barns læseevne?

Vil du styrke dit barns læseevne allerede før det reelt kan læse ord? Og samtidig udvide dit barns forhold til sanserne, så de nemmere kan mærke egne reaktioner….? Det er lige netop det bogen Sammen om Sanserne hjælper med! Arghhh, er det nu også rigtigt tænker du? Well, følg med og se, hvad bogen gør for min dreng og hvordan den styrker mit barns læseevne.

Styrk barnets læseevne allerede før det kan læse:

Hvordan øves den korrekte læseretning?

den korrekte læseretning for at styrke dit barns læseevne

Ligesom alle andre bøger fra Ciha er denne bog letlæselig og har smukke, simple illustrationer der understøtter teksten. Det, der gør denne her ekstra læsevenlig er, de små illustrationer der er inde i teksten, mellem ordene. Der er nemlig flere ord i teksten, som er skiftet ud med illustrationer. Derved kan jeg læse i bogen, mens min finger peger på det jeg læser – hermed vises den korrekte læseretning. Ved de små illustrationer stopper jeg op med min finger, og lader min dreng gætte hvad tegningen betyder. De få gange han er i tvivl, hjælper jeg ham. Han bliver så høj af den ros han får, når han gætter rigtig. Og når han gætter på noget andet, kan vi snakke om det – videreudvikle historien inden vi fortsætter. Hermed skaber han en historie og styrker sin fantasi. Jeg synes ihvertfald, at tegningerne inde i teksten, motiverer mit barn lige det ekstra!

Hvordan styrkes mit barns læseevne?

Lige for tiden er han vild med at læse bøger for mig! Han kigger på et billede på en side og fortæller gladeligt, hvad der sker…. Derfor er denne bog perfekt til at inkludere ham. Samtidig gør illustrationerne i teksten, det nemmere for ham at huske, hvad siden handler ham. Så er det lettere for ham at genfortælle hele historien. Det giver ham flere succesoplevelser og større lyst til at læse. Alt i alt øver han sig i at genkende ting, lære nye ord, øve den rette læseretning og lære om sanserne, samtidig med at det bliver endnu sjovere at være med. Han smiler stolt over hele femøren, for hver illustration han selv kan læse. Han vil bare fortsætte med at læse og herigennem kan jeg styrke mit barns læseevne.

Læs mere om hvordan du kan styrke dit barns sprogudvikling her

Hvordan styrkes barnets forhold til sanserne?

I bogen indgår de fem sanser: høre-, syns-, lugte-, føle- og smagssansen. For de børn, der ikke er så vant til udtrykke sig om deres sanser, er der en fin dobbelt side i starten af bogen, hvor man kan snakke om hvilke kropsdele man bruger til de forskellige sanser. Her synes, min dreng det er sjovt, at pege på sine kropsdele. Hvad lugter man med? Så peger han på næsen, mens han siger;”næse” og sådan fortsætter vi… Det er også god underholdning at gøre som figuren Pelle på billedet gør, lukke sine øjne, holder en finger i sit øre, og så spørge, kan jeg se / høre nu? Det er fjollet, og sjovt for ham, men en dejlig læring.

Dialogisk læsning øger forståelsen for sanserne og sprogudvikling

Her lærer sønnen om sanserne imens jeg kan styrke mit  barns læseevne
En flot illustration og ved min tommelfinger er forslaget til dialogen.

Sammen om Sanserne, er en bog, der er god til at komme med forslag til dialog. Det er dejligt nemt, og giver en masse gode værktøjer. Feks.: min drengs yndlingsside er den, om den pruttende flodhest. Hvorfor? I forslag til dialog står der: Hvordan lyder en prut? Har prutter forskellige lyde?

1. Det er altid sjovt for et barn at grine af prutter!
2. At få lov til at lade som om man prutter, er sjovt! Især når man må lave mange forskellige prutter…
3. Vores snak videreudvikler sig til lugt, næse, lyd og ører osv….

Vi hygger og griner, samtidig med at der kommer flere ord på. Samtalen kører bare derud af… Og det er derigennem at sproget og forståelsen af sanserne udvikles….

styrke mit barns læseevne og skabe dialog med sanselege
Forslag til sanselege

Bagerst i bogen finder du denne skønne side, der lægger op til lækre sanselege. Det tror jeg, at vi skal prøve søndag eftermiddag.

Lær at skrive

styrke mit barns læseevne - ved at opbygge sætninger med illustrattioner. Første step til stavning
Jamie staver til ” Jeg smager på chokolade “

Min dreng har præsteret, at skrive sin første sætning med illustrationer fra Ciha. Og jeg tænker helt klart, at det kun kan gavne i den sproglige udvikling. Det er så hyggeligt, og skaber rigtig god læring til hvordan man opbygger sætninger. Du kan nemt downloade en PDF fra Chias hjemmeside, lige Her! Print den ud og klip illustrationerne ud sammen med barnet. Jeg startede med at lave 3 sætninger sammen med ham, så han forstod hvad det gik ud på. Efterfølgende lavede han sine egne! Det er så skønt at give mit barn værktøjer – Værktøjer som vil styrke mit barns læseevne og sprogudvikling.

Læs også: Sådan får du færre konflikter med dit barn i dagligdagen

Jeg er som altid, glad for produktets kvalitet, med kraftigt silkemat papir, smukke illustrationer og godt indhold til at styrke mit barns læseevne. Helt klart en anbefaling fra mig af.

Kram
X
Dorothea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.