Hvis du vil have færre konflikter med dit barn i dagligdagen, så læs med her:

Reklame|| Oplever du konflikter med dit barn i dagligdagens rutiner? Så vil du sikkert gerne have færre konflikter med dit barn! Måske lyder det her bekendt? “Moaar!!!! Nej!!!! Jeg vil ik! Argghhhh!” Og når det er ekstra godt, kaster barnet med ting eller så smider han / hun sig på jorden og gør sig så slap i kroppen, at det bliver umuligt at løfte barnet. Og når det endelig lykkes at samle barnet op fra gulvet, spjætter han/hun så meget, at de bliver glatte som en regnorm….
Tja, jeg tænker vi alle oplever disse episoder i større eller mindre grad. Hvis du er træt af sådanne udbrud, og gerne vil opleve færre konflikter med dit barn, kunne det måske være en idé at bruge piktogrammer i jeres dagligdag. De giver nemlig både overblik, færre konflikter og mere selvstændige børn. Jeg føler ihvertfald, at “Min dag i Piktogrammer” fra Ciha webshop, gør en stor forskel i vores rutiner. Derfor, hvis du vil have færre konflikter med dit barn i dagligdagen, så læs med her. Her kan du også læse om, hvorfor de gør en forskel, hvordan vi bruger dem og hvad vores oplevelse er.

Min alt for snu 3-årig

Først af alt skal du ikke snydes for den mest komiske episode jeg har haft med min dreng, som nægtede at gå på toilet! Det var meningen, at knægten skulle på WC! Men i en hurtig vending slukkede min 3-årige dreng lyset, imens han løber grinende ud af døren med badeværelsesnøglen … Need I say more? Magen til opfindsomhed må man vist lede længe efter! Og du har nok gættet rigtigt! Min 3 årige dreng låste mig inde i badeværelset! Heldigvis var farmand i huset, som kunne låse mig ud igen. Tjah ihvertfald efter han havde grinet færdig…..

Hvilke børn kan gavne af piktogrammer?

Før i tiden tænkte jeg, at piktogrammer kun er til børn med udfordringer. Jeg troede, at de kun var velegnet til børn med sproglige eller høre vanskeligheder, eller børn med Autisme eller ADHD. Men de kan bruges af alle børnefamilier! Mange tror fejlagtigt at piktogrammer kun er for børn med udfordringer eller vanskeligheder af den ene eller anden art, men faktisk gavner de også helt almindelige børn og familier i dagligdagen.

Herhjemme har vi længe ventet på at få hjælp fra det offentlige. Fordi vores dreng bl.a. er bagud sprogligt. Men han har taget et stort udviklingsspring på det seneste. Hvad der satte gang i denne positive udvikling, kan du læse mere omHER

Hvorfor alle børn kan have gavn af rutiner og forudsigelighed;

Hvis barnet er sprogligt bagud eller hørehæmmet, hjælper visualiseringen med piktogrammer til at formidle en besked.
Hjemme ved os og i børnehaven reagerer vores dreng negativt, når der stilles krav til ham. Derfor har børnehaven anbefalet, at han skal have en rutinepræget hverdag.

Men som sådan kan alle børn have gavn af rutiner og forudsigelighed. De bliver præsenteret for så mange nye ting hver dag, møder masser af børn i institutionen og lærer en masse. Der er også mange ting de skal hver dag, som de slet ikke forstår. Det er ikke et under, at de bliver mættet, frustreret og trætte i løbet af dagen.

Vores dreng bliver især frustreret, når han skal gå fra en lystbetonet aktivitet, såsom når han leger med tog, leger fjolle lege eller ser TV. Overgangen kan blive svær, og for at forebygge en konflikt, kan man bruge piktogrammer.

Piktogrammer kan nemlig hjælpe med at skabe overblik og struktur, så barnet kan blive forberedt på skiftet. Det kan give færre konflikter med dit barn. Det har ihvertfald gjort vores overgange lettere herhjemme.

Men hvordan har vi implementeret piktogrammerne?

Der er mange måder at gøre det på. Men vi har implementeret piktogrammerne, ved at inkludere vores dreng. Da vi modtager pakken fra Ciha Webshop, får han den overrakt. Her er en gave til dig Skat, vil du åbne den?” “JAAAAA!” Han flyver afsted, for at hente saksen, som jeg hjælper ham med. Ivrigt åbner han sin gave, som han bliver glad for. Vi kigger på et par piktogrammer og snakker om dem. Efter lidt tid er han mættet.

Færre konflikter med dit barn med piktogrammer
Her har jeg udvalgt de piktogrammer jeg vil fokusere på, til en start

Derfor valgte jeg bagefter nogle piktogrammer ud som beskriver de situationer vi har størst udfordringer og dem vi har mindst udfordringer med. På den måde får han også positive oplevelser med kortene. Selvfølgelig starter jeg med at introducere dem han vil elske! TV og slik om fredagen. Af og til er han selv gået hen for at finde slik kortet – bare for at spørge om han må få slik ? De ligger på spisebordet, så han også kan vælge et piktogram. Derved føler han sig inkluderet og at han også selv kan vælge og at det gør det nemmere for ham, at spørge ind til ting.

I starten tog jeg kun 1 kort ad gangen til ham. For at vise ham det, holdt jeg det op ved siden af mine øjne. Heri ligger to ting:

  1. Han træner øjenkontakt.
  2. Jeg ser hans reaktion tydeligere.

Min dreng er sporadisk i sin øjenkontakt. Og den træner man ved at holde piktogrammet op ved siden af sine øjne. Hermed rettes barnets fokus det rigtige sted. Desuden får jeg hans fulde opmærksomhed.

Snak om Piktogrammet
færre konflikter med dit barn med piktogrammer
Her får min dreng slik piktogrammet. Mon han glæder sig?

Imens jeg holder piktogrammet op, spørger jeg sønnike, hvad han ser. Hermed skaber vi en snak om piktogrammet. Han føler sig inkluderet, og bliver helt stolt over, at han kan genkende det 2. gang. Jeg starter med slikket. Jeg holder den op ved siden af øjet, og spørger: “Jamie hvad kan du se?” “Sliiiiik!” Jeg ændre tonelejet i min stemme til en mere lys version og roser ham: ” Ja, skat! Det er slik! Du må gerne få slik nu! (lille pause) Vil du hjælpe mor med at finde dit slik?” Han lyser op i et KÆMPE smil. “Mig hjælpe dig, moar?” “Ja tak, skat.” Han spurter afsted og hjælper med at vælge sit eget slik. Derpå viser jeg ham TV kortet. “Hvad er det, Jamie?” “TV! Mig se TV?” “Ja skat, hvilken film vil du se?” Jeg åbner viaplay appen, vælger børn, og så vælger han at se The Grinch. Han beholder stolt sine kort ved siden af sig….
Herved fik han en positiv oplevelse af piktogrammer.

Efter et par dage med TV kortet, bare rolig slik kortet får han ikke hver dag…., introducerer jeg et “negativt kort”. Et kort som viser en aktivitet han ikke bryder sig om – at gå på toilet. Han får vist kortet og gætter selvfølgelig rigtigt. “Toilet, moar?” “Ja, det er et toilet. Vi skal på toilet, nu.” Med almindelig stemme siger jeg:” Vil du på det store eller (her ændrer jeg tonelejet til en lys version) lille toilet?” Her fortæller jeg ham, at det er en aktivitet vi skal. Der er ingen vej udenom. Jeg ved at når vi går på toilet, at han foretrækker det lille toilet. Derfor værdilader jeg det positivt, ved at ændre tonelejet i min stemme. Og det fungerer. Kortet visualiserer, gør processen mere håndgribeligt, og valgmuligheden gør, at han føler sig inkluderet.

Hæng kort op i rækkefølge
have færre konflikter med dit barn med piktogrammer
Piktogrammer på toilettet

Efter en uge hænger jeg to kort op ovenover toilet rullen. Et kort der viser et toilet, det andet beskriver det at vaske hænder. Hvis man hænger mange kort op ad gangen, kan det forvirre barnet. Derfor startede jeg med 2 kort ad gangen. Da der er 2 kort, der viser samme toilet, kan jeg stadig vise ham kortet på forhånd, hvilket virker hjemme hos os. Når han så er færdig på toilettet, kigger vi på de to kort, som hænger ved toiletrullen. Jeg spørger om, vi er færdig på toilet, hvilket han bekræfter. Hvad skal vi så? Vaske hænder! siger han stolt.

have færre konflikter med dit barn med piktogram plan
Piktogrammer ved puslebordet

Ved puslebordet har vi hængt følgende 3 piktogrammer op: Tag tøjet af, få en ren ble på, få tøj på. Her må jeg sige, at stødte på en enkelt udfordring. Når han ser den stribede trøje, vil han have en rød stribet trøje på. VI EJER IKKE EN RØDSTRIBET TRØJE! Han er vildt detaljeorienteret! Og blev i starten helt frustreret over, at han ikke fik en rødstribet trøje på…. Det hjælper dog, hvis jeg blot peger på ble billedet og siger: Nu har du fået ble på. Derefter peger jeg på tøj billedet og siger: Nu skal vi have tøj på. Det er seriøst den eneste hurdle vi er stødt på!

Piktogrammer ved sengen.

Da vi fik nogle fantastiske bøger, til dialogisk læsning, fra Ciha, begyndte min dreng at blive glad for at læse igen. Vi har nu gjort det til en fast tradition! Efter at komme i nattøj, sætter han sig på skamlen, og vælger en bog, som han vil læse i. Lige for tiden giver han mig en og tager en til sig selv, så læser vi på skift højt for hinanden. Vi gentager hvad den anden siger, for at øve udtalen, rose eller for at uddybe. Det er vildt hyggeligt, og er en god måde at falde til ro på, inden han skal i seng.

Efter at læse, peger jeg på piktogrammet med bogen og siger: “Nu er vi færdig med at læse.” Hvad skal vi nu? Han peger på sengen: Sovetid!Ja, skat, kan du kalde på far?” Og så krammer de godnat, inden Jamie slukker lys og giver mig den største godnat krammer! Jeg elsker dig! I love You! Ich liebe dich! siger han stolt. Ja, han kan sige jeg elsker dig på 3 sprog! Han har en vildt god hukommelse, hvis han vil lære noget. Ligesom da han låste mig inde på toilettet!

færre konflikter med dit barn, også når man læser
Godnat læsning af Den store bog følelser fra Ciha

Hvad er vores oplevelse? Har vi oplevet færre konflikter med vores barn?

Vores dreng er blevet mere rolig ved de fleste skift. Det hjælper også at give ham et givent piktogram 1 minut før han skal det. Herved forbereder han sig på, at skiftet sker – istedet for at han bliver afbrudt prompte. For os giver det færre konflikter og gør, at vi hurtige kan komme ud af døren, på toilet, i seng osv… Han har endda accepteret at slukke for TV uden muggen. Jeg viser ham blot TV kortet og spørger ham, om hvad vi skal nu? Han svarer sluk TV og jeg siger; ja, vi tæller til 5, så slukker du. Og når vi når 5, slukker han helt uden at bliver sur! Andre gange spørger jeg, vil du slukke? eller skal mor slukke? Idet han er i Mig selv humør for tiden, er det altid en sikker vinder! Og piktogrammet gør det nemt at visualisere handlingen. Måske brugen af piktogrammer også kan give dig færre konflikter med dit barn?

Hvordan er kvaliteten?

Piktogrammerne er lavet på meget hård, mat karton. På et tidspunkt fik min dreng et fodbad, hvor jeg så gav ham gå i bad kortet. Ved et uheld tabte han det ned i fodbad karret! Det nåede at ligge deri i 3-5 sekunder, før jeg fik fisket det op og tørret i et håndklæde. Hverken kortet ændrede sin form eller printet blev misfarvet! Jeg var helt overrasket. Så for mig er det kvalitet der batter.

For at hænge kortene op, har jeg brugt elefantsnot. Effektivt og det gør det nemt at flytte kortene, eller bytte dem ud. Og kortene er af så god kvalitet, at der ikke hives et lag pap af når man hiver dem ned. Idet nogle af de mest brugte kort kommer i sæt af to, kan man nemt hænge disse op og samtidig bruge et af dem som forvarsel på et skift. Desuden er der plads til at man selv kan personliggøre kortene. Der er kort med ansigter på, med en label henover. Her kan man skrive navne på personerne, for at forberede barnet på at onkel, veninde eller en helt anden kommer på besøg. Der er også nogle helt tomme kort, du kan tegne en given aktivitet eller ting på, som du måske føler mangler. Jeg mangler dog ingen kort! Der er så mange at vælge imellem! Det eneste jeg kan komme i tanke om er, at tegne et hvidt sæt tøj, så vi ikke har diskussionen, om han skal have en rød stribet trøje på…. som vi jo ikke ejer!

Designet på tegningerne passer så godt ind i vores hjem. Jeg er vild med Rebus illustrationer. Deres måde at tegne på, er simpelt og æstetisk. Det passer godt ind i vores moderne, nordiske stil. Samtidig skaber det en rød tråd med de illustrationer der er i bøgerne, som vi har fra Ciha – Den store Snikke Snakke bog, Krible Krable – rim for de små, og Den lille bog om store følelser. Det tænker jeg også er med til at skabe genkendelighed for min dreng, som elsker deres bøger! Deres piktogrammer er så elsket, at de kortvarigt er udsolgt. Men du kan forudbestille dem med min rabatkode på 20% ?Spar 20 % med koden: pikt20 Så får du Min dag i piktogrammer til en sølle pris på kun 239 kr – Lige HER!

færre konfliker med dit barn
Her fik sønnike lov til at være med til at vælge, hvad mad vi skulle spise.

Deres webshop henvender sig til alle småbørns forældre. Og der er så mange skønne produkter i lækre kvaliteter samlet ét sted! Og med en skøn prisgaranti, er der også gode besparelser at hente. Hvad mere kan man ønske sig?

Én ting du helt sikkert skal tjekke ud, er Cihas Blog. Her er der skøn inspiration at hente, til at udvikle ens barn hvor det er. Der er gode øvelser som vises på video, og der deles ud af tips, tricks og baggrunds viden.

Tak fordi du læste med

❤️

Kys & Kram
X
Dorothea

færre konflikter med dit barn
Hyggelig godnat læsning om Pelle og Otto, der bliver vrede på hinanden. Det er fra Den store bog om følelser fra Ciha Webshop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.